Východný Mengusovský štít

Východný Mengusovský štít (poľ. Mięguszowiecki Szczyt Czarny) je pohraničný štít v hlavnom hrebeni Vysokých Tatier. Je najľahšie dostupný z troch Mengusovských štítov, vedie naň niekoľko ciest nízkej obťažnosti – len v sprievode horského vodcu. Je to štvrtý najvyšší štít v Poľsku.

Horolezecky sa využívajú obe steny: severná – poľská aj juhozápadná – slovenská. Poľský názov štítu pochádza od Čierneho plesa. Uvádzaný prvý výstup je len prvý presne zaznamenaný výstup, poľskí horskí vodcovia chodili na štít už v druhej polovici 19. storočia. Jeden prvovýstup z našej strany vznikol pri pátraní Horskej služby po nezvestných v r. 1966.

Najvýchodnejší z Mengusovských štítov delí od Hincovej veže Východné Mengusovské sedlo, od Prostredného Mengusovského štítu Mengusovské sedlo – dostupné po značke z Poľska (kedysi aj z našej strany). V spodnej časti jeho severnej steny sa nachádza vysunutá Kazalnica Mengusovská, významný horolezecký pojem. V juhozápadnom hrebeni, kúsok nad Mengusovským sedlom sa týči vežička nazývaná Chlapík, odtiaľ poľský názov sedla Mięguszowiecka Przełęcz pod Chłopkiem.