Žabí kôň

Žabí kôň (poľ. Żabi Koń, nem. Simonturm, maď. Simon-torony) je najnižšia veža (2 291 m n. m.) v pohraničnom hrebeni nad Mengusovskou dolinou vo Vysokých Tatrách. považovaný za jeden z najťažšie dostupných tatranských štítov. Jeho charakteristickú siluetu často vidno pod vyššou oblačnosťou, zachytenou Mengusovskými štítmi a Rysmi. Výstupy stenami aj ostrým hrebeňom sú dodnes vyhľadávané pre pevnú skalu a expozíciu na obe strany.

Pochádza z tvaru ostrých hrán východného hrebeňa, cez ktoré sa rozkročmo, koňmo, vystupuje na štít a z polohy nad Žabými plesami. „Dolný kôň“ je asi 40 m dlhý, slabo sklonený, k severu spadá celkom kolmo a k juhu sa skláňa strmou skalnou platňou. Dlhý „horný kôň“ má sklon približne 45° – 50°. Nemecký názov Simonturm aj maďarský Simon-torony pochádza od krstného mena prvovýstupcu.

Nachádza sa v hlavnom hrebeni Tatier, severná – poľská – stena je nad kotlinou Morského Oka. Od Rysov ho oddeľuje Žabie sedlo, od Žabej veže Vyšné Žabie sedlo. Južná stena Žabieho koňa má vyše 100 m. Severná stena meria vyše 150 m